streda 15. decembra 2010

Investičné zlato

Zlato je istota

Investovanie do zlata je dosť konzervatívne a neprináša také zisky, aké môžu ponúknuť špekulatívne trhy ako sú akcie, forex, komodity a podobne. Zlato je poistka, ktorá vaše finančné hodnoty spoľahlivo ochráni a prevedie finančnými krízami, cenovými bublinami (akcie, nehnuteľnosti) a pod. Vďaka svojim vlastnostiam je aj odolné voči fyzickému zničeniu, či znehodnoteniu. Produkcia zlata je vo viacerých krajinách a tým sa eliminuje cenový dopad spôsobený politickými rozhodnutiami v niektorej z nich. Zlato je istota, ktorej veria taktiež vlády, preto bývajú rezervy národných bánk uložené v zlate.

Výhodou investičného zlata je aj to, že oslobodené od 19% DPH

(§67 Zákona o DPH č. 222/2004 Z.z). Pri nákupe investičného zlata sa presvedčte, či sa nejedná o položky (ako napr. pamätné medaily, šperky, nugety), pretože tých sa takéto oslobodenie netýka.

Vyváženie výkyvov ceny

Výhodnejšie je nakupovať investičné zlato priebežne a v menšom množstvee je pre vás výhodnejšie nakupovať investičné zlato priebežne, v menšom množstve. Vyvážite tak výkyvy v cene zlata na trhoch.

Rozloženie investičného rizika

V rámci rozloženia rizika je vhodné aby ste 5-10% svojho majetku investovali do zlata. Kvôli flexibilite a prípadnému budúcemu predaju je vhodné nakúpiť viacej menších tehličiek ako jednu väčšiu.

Reálne a virtuálne

Do zlata sa dá investovať viacerými spôsobmi.
Investujete takpovediac virtuálne a fyzické zlato je uložené niekde v trezore banky:
Môžete investovať aj do akcií firiem alebo fondov zaoberajúcich sa ťažbou a spracovaním zlata. Tu ale Vašu investíciu ovplyvňuje nielen cena samotného zlata, ale aj hospodárske výsledky firiem.
No a tretia možnosť je zakúpiť si investičné zlato a fyzicky ho vlastniť

Cena zlata

Cena rýdzeho zlata je určovaná 2x denne na Londýnskej burze LBME formou tzv. fixu. Táto cena je stanovená v amerických dolároch (USD), eurách (EUR) a tiež britských librách (GBP) za 1 trójsku uncu.