pondelok 20. decembra 2010

Automat na zlato

Automat na zlato

Prvý automat na zlato na svete je umiestnený v luxusnom hoteli Emirates Palace v Abu Dhabi.
Automat predáva zlaté zliatky o hmotnosti 1 gram, 5 a 10 gramov. Taktiež si v ňom možno kúpiť šesť rôznych zlatých mincí , na ktorých je javorový list, kenguru či krugerrand (čo je najznámejšia zlatá minca), sú to  symboly troch krajín , ktoré ťažia zlato (Kanada, Austrália , Južná Afrika). Zlato vypadne z automatu zabalené v darčekovom papieri alebo aj v peknom puzdre.

Cena z internetu

Cena zlata sa neustále mení a preto je automat pripojený na online webovú stránku , na ktorej sa cena aktualizuje každých desať sekúnd. Táto informácia je prenášaná do automatu. Automat na predaj zlata pochádza od nemeckej firmy Ex Orienete Lux AG, ktorá ho pôvodne vytvorila na vlastnú propagáciu.

Firma Ex Oriente Lux má v pláne inštalovať 200 automatov v Nemecku, Rakúsku a tiež Švajčiarsku. Automaty budú na letiskách, v hoteloch, nákupných centrách, kasínach, bankách či zlatníctvach, teda všetko to majú byť miesta s vysokou návštevnosťou, atraktívnosťou a vysokým bezpečnostným zabezpečením. Až po vyhodnotení ich úspešnosti v týchto krajinách sa výrobca rozhodne, či ich bude ponúkať aj na celom svete.

Ak by sa inštalovali aj na Slovensku, tak by sa naši zlodeji bankomatov asi veľmi potešili. :)