streda 15. decembra 2010

Čo je zlato

Zlato (latinsky aurum) je chemický prvok, ktorý má v periodickej tabuľke prvkov značku Au a jeho protónové číslo 79. Zlato je ušľachtilý , stály a kujný kov žltej farby, ktorý je známy už od staroveku. Tento kov je dobre elektricky ako aj tepelne vodivý. Jeho výskyt v prírode je najmä v rýdzej forme. Vyskytuje sa hlavne v zlúčeninách s mocnosťou Au+3 a Au+1.

Je to veľmi chemicky odolný kov. Rozpúšťa sa v horúcej kyseline selénovej a tiež v kyseline chlorovodíkovej , ktorá je nasýtená chlórom. Reaguje s flouridom chloritým (pri zvýšenej teplote) a s niektorými ďalšími veľmi reaktívnymi zlúčeninami.

Špeciálny prípad je rozpúšťanie zlata v elementárnej ortuti. Už aj v stredoveku alchymisti vedeli, že ak sa zlato dostane do kontaktu s ortuťou, ľahko vzniká roztok zlata v ortuti - amalgám. Amalgám zostáva kvapalný aj pri celkom vysokých obsahoch zlata. Ak sa amalgám zahreje na teplotu viac ako 300 °C , ortuť sa jednoducho odparí a to čo zostane je rýdze zlato.

V roku 1997 v Japonsku chemici objavili zmes organických zlúčenín, ktorá má údajne rozpúšťať zlato. Je to zmes jódu, tetraetylamoniumjodidu,  acetonitrilu, ktorá pri teplote varu (82 °C) vytvorí nasýtený roztok. Keď sa potom teplota roztoku zníži pod 20 °C, z roztoku sa vyzráža čistý kov.