pondelok 9. februára 2015

Češi ukladajú peniaze do zlata, diamantov a starožitností


"Výnosy z úrokov sú v súčasnosti malé. Akcie síce môžu priniesť okamžitý efekt v podobe väčšieho zisku, ale tiež v sebe skrývajú riziko, že namiesto zisku budeme sčítavať veľké straty. Nehnuteľnosť zase môže vyhorieť, "hovorí rodinný poradca František Macháček. "Preto v Česku stúpa obľuba nákupu umeleckých predmetov, zlata a diamantov," dodáva.

Je to ale investícia skôr pre ďalšiu generáciu, potvrdzujú experti. Obraz od Emila Fillu, ktorý stál v päťdesiatych rokoch desaťtisíce, dnes predáte za desaťnásobne ceny. Lenže ako rozpoznať nových Fillov?

Záujem o tieto komodity podľa ekonomických expertov rastie aj preto, že Čechom rastú úspory. Finančnú rezervu si - pravidelne alebo nepravidelne - vytvárajú viac ako tri štvrtiny Čechov. V Európe tak patria k nejsporivějším národom. Prírastok korunových úspor domácností bol napr. za prvé dva mesiace 3. štvrťroku minulého roka (9,5 mld. korún) výrazne vyšší než pred rokom (2,6 mld. Kč).

Podľa expertov sa o diamanty, zlato a umelecké predmety zaujímajú tí, ktorí nepotrebujú tzv. peniaze točiť, nesledujú momentálny zisk, ale nákupy berú ako dlhodobo výhodnú, a hlavne istú investíciu, ktorá tvorí časť ich majetku. Len počas roka utratia Česi za nákupy umeleckých diel na rôznych podujatiach okolo 800 miliónov korún.

Pri nákupoch umeleckých predmetov sa točia niekoľko miliónové čiastky. Pohľad do aukčných katalógov potvrdzuje, že za obrazy Alfonza Muchu sa pokojne zaplatí cez desať miliónov korún, výrazné niekoľko miliónové ceny je možné dosiahnuť pri dražbách obrazov
 klasikov, ako je Ján Zrzavý, Josef Čapek, Toyen, spalo atď.

Samozrejme je potrebné sa pri nákupe umeleckých diel poradiť s expertami, nákupy moderných autorov sú rizikom, pretože umenie je o emóciách. Zlato, diamanty a obrazy renomovaných autorov najmä z 19. a 20. storočia sú ale akvizície, kde v dlhodobom horizonte nemôže dôjsť k prepadu ceny , kde zisk rastie síce pomalšie a s rôznymi zvratmi, zato trvalo, potvrdzujú finanční experti.

Rozdielny je vývoj cien zlata. Tu je možné na svetových trhoch a burzách počas roka zaznamenať prudké vzostupy a následné pády cien.

Zlato ale nikdy svoju cenu nestratí, upozorňujú odborníci. Je to investícia pre trpezlivých, ktorí si dokážu počkať na dobu, kedy nákupná cena sa môže následne aj zdvojnásobiť. Finanční poradcovia odporúčajú si do zlata uložiť približne tretinu či pätinu úspor.

Kladom zlata je aj to, že je možné ho nakupovať aj od relatívne malých súm, takže peniaze do neho môžu ukladať aj ľudia, ktorých prebytočné peniaze sa nepohybujú v miliónoch či státisícoch, ale v desiatkach tisíc korún. Zlato je možné kúpiť od gramového množstva, kedy cena ľahko presiahne tisíc korún, po polkilové tehly za takmer pol milióna. Tí, ktorí majú viac voľných prostriedkov, s obľubou nakupujú zlaté mince (napr. V cene 60 tisíc za kus) či zlaté šperky.

V ČR je možné v súčasnej dobe bez problémov nakupovať aj diamanty. Kladom všetkých predajcov je, že ponúkajú diamanty aj pre ľudí s menším množstvom voľných peňazí, od ceny niekoľko tisíc po záujemca ochotných investovať do diamantov aj milióny korún.

Cena diamantov rastie. Ak sa cena jednokarátových diamantov v roku 1999 pohybovala okolo 7500 dolárov, v roku 2012 to bolo už 11 500 dolárov.

Problémom však je, ako nákupy zlata, umeleckých predmetov či diamantov uchrániť pred kriminalitou. Ak má niekto cenné umelecké diela, vzácne šperky, drahé starožitnosti, skôr než poistka na byt a bezpečnostné dvere v byte je pre neho istejšie prenájom bezpečnostnej schránky v banke. Predajcovia diamantov upozorňujú, že malý briliant o priemere 14,5 mm a výškou 9 milimetrov má hodnotu ako 30 kg zlata.