sobota 3. januára 2015

Jedli by ste chlieb zo zlata????

Španielsko sa síce stretáva s jednou z najhorších kríz od doby generála Franciska Franka, ale to jednému z miestnych pekárov nezabránilo začať piecť a predávať chlieb, ktorý je údajne najdrahší na svete. Každý bochník stojí 117 eur, a to kvôli nezvyklej prísade - jedlému zlatému prachu.

Juan Manuel Moreno, pekár v malej dedinke Algatocín na juhu Španielska, už na svoj exkluzívny produkt dokázal nalákať vybranú skupinku zákazníkov. Do jeho pekárstva Pán Piña prichádzajú bohatí Číňania, Arabi a Rusi z neďalekého turistického strediska Costa del Sol.
Každý bochník obsahuje okrem celozrnného cesta a dehydrovaného medu tiež 250 miligramov zlatého prachu v hodnote 95 eur. Pekár ale pripúšťa, že zlato bochníka o váhe 400 gramov žiadnu špeciálnu chuť nedodáva, ide len o "nádych luxusu a výnimočnosti".

Pekár Moreno hovorí, že k pečeniu drahého chleba ho inšpirovala kaviareň v neďalekom meste, ktorá predáva to, o čom tvrdí, že je to najdrahšia káva na svete. "Tú kávu som si nedal, ale zapamätal som si, že exkluzivita je spôsobom, ako inovovať ponuku," citoval ho britský denník The Times.

Táto myšlienka už má svojich následovníkov a predávať "zlatý chlieb" plánuje jeden miestny reťazec supermarketov a jedna z reštaurácií. Pekáreň v Algatocíne, ktorý má len 866 obyvateľov, rodina pána Morena prevádzkuje už od roku 1940.

Doteraz si primát najdrahšieho chleba na svete nárokoval britský pekár Robert Didier, ktorý k jeho príprave používa šampanské a dvadsaťtri karátové zlato. Predáva ho za 75 libier vo svojom pekárstve Orchard Pigs vo Wrexhame v severnom Walese